top

YKB – Yrkeskompetensbevis

Fortbildning och Grundutbildning – boka hos oss!

ykb_lastbil

YKB är en förkortning för Yrkeskompetensbevis. YKB är numera är ett obligatoriskt bevis för alla yrkesförare av lastbil och buss.

Hos oss på Stockholm City Trafikskola kan du boka såväl Fortbildning som Grundutbildning.

Det finns flera kurstillfällen att välja på. Både på helgdagar och vardagar. Platsen för våra kurser är Stockholm, Södertälje och Strängnäs.

Gå till YKB:s kurstider & bokning

Fortbildning – för dig som redan är yrkesförare

Fortbildningen omfattar 5 delmoment och ska minst vara 35 timmar lång. De olika delmomenten är Sparsam körning, Specialtransporter, Lagar och regler, Ergonomi och hälsa, Säkerhet och kundfokus

Viktig regel: Det är lagstadgat att alla yrkesförare numera ska utföra fortbildningen vart femte år för att få behålla sitt YKB. De yrkesförare som innefattas av s.k ”hävdvunna rättigheter” ska senaste ha gått sin första fortbildning sju år efter att lagen om YKB tillämpades. .

Det görs inga prov eller liknande i samband med fortbildningen. Kravet är att du ska ha gått alla fem moment. Men du kan exempelvis gå dem på vitt skilda tidpunkter och platser.

Gå till YKB:s kurstider & bokning

Grundutbildning – för dig som vill bli yrkesförare

Grundutbildningen vänder sig till den som ska ta YKB för lastbil eller buss för första gången. Det finns två grundutbildningar. En lång grundutbildning på 280 timmar och en förkortad på 140 timmar.

Den förkortade vänder sig till dem som är som utbildar sig till lastbilsförare och är 21 år eller äldre. Eller 23 år och äldre och utbildar sig till bussförare, alt. 21 år och äldre såvida linjens längd inte överstiger 50 km. För övriga gäller den längre grundutbildningen.

Utbildningen innehåller exempelvis faktorer som säkerhetsbestämmelser, lagar och regler för yrkesförare, miljö, hälsa och träning i rationell, miljövänlig körning.

Oavsett om du går den förkortade eller längre varianten, är kraven densamma. Det är bara undervisningstiden som är förkortad.

I slutet av grundutbildning utför man ett förarprov på Trafikverket. För att få ditt yrkeskompetensbevis måste du ha gått grundutbildningen och klara av detta prov.

Gå till YKB:s kurstider & bokning

yrkeschauffor

Vanliga frågor

Dels för att vi har väldigt lång erfarenhet av professionella körkortskurser – och är väldigt prisvärda. Jämför oss med vem som helst. Men också för att våra kurser finns tillgängliga vid flera olika tillfällen och på olika platser, så att du kan välja den som passar dig bäst.

Nej, det finns inga krav på att man ska genomföra samtliga delmoment under någon specifik tidsram. Regeln säger att du måste göra samtliga fem delmoment inom fem år from ditt förra fortbildningstillfälle. Du kan alltså dela upp momenten på tider och platser som passar dig. Det finns förstås heller inget som hindrar att du gör alla moment under en vecka eller liknande. Det väljer du själv.

Vilka frågor du än har om YKB kan du vända dig till oss. Enklast är om du lämnar en intresseanmälan på bokningssidan med ett par rader om dina funderingar. Därefter hör vi av oss till dig – och så reder vi upp allt runt bokning, regler, tider och annat.

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor.