top

7 tips för att för att lyckas med körprovet

1. Var redo

Boka inte uppkörningen innan du är redo. Vill du veta vad du behöver öva mer på, så är det bättre och betydligt mindre kostsamt att boka ytterligare en körlektion på din trafikskola – än att köra upp utan att ha en bra grund på plats.

2. Värm upp

Strax innan du kör upp kan det vara en god idé att övningsköra en runda i bilen. Se det som en slags ”uppvärmning”. Ett sätt att få nerverna under kontroll och sinnena i fokus innan det är skarpt läge.

3. Ta med legitimation

Misstaget att glömma bort legitimation vid uppkörnigen är något som sker varje dag. Och nej, du kan inte genomföra din uppkörning utan giltig legitimation.

4. Fokusera på vad du kan påverka

När det väl är dags att köra upp så kan du bara göra ditt bästa. Om du blir underkänd är det bara att ta nya tag och öva på att rätta till dina misstag.

Visst är det inte kul att bli underkänd, men det händer hela tiden, och det kommer alltid nya chanser.

5. Ha koll på säkerhetskontrollen

Att ha järnkoll på säkerhetskontrollen är en ”hygienfaktor” inför uppkörningen. Se till så att du har alla baser täckta och kan göra en säkerhetskontroll utan några tveksamheter.

Så här står det om Säkerhetskontrollen på Trafikverkets hemsida:

Förarprövaren kommer att ställa frågor om ett eller flera moment i säkerhetskontrollen. Du ska kunna motivera vad du har kontrollerat och varför. Du ska också kunna beskriva risker och konsekvenser vid fel och brister på fordonet samt kunna föreslå åtgärder, även om sådana fel inte har upptäckts.

Källa: Trafikverket.se

6. Var dig själv

Ett vanligt misstag är att göra allt extra försiktigt och passivt under uppkörningen.

Men det kan bita dig i svansen och leda till att du blir kuggad för att du varit för passiv, osäker och hindrat trafiken.

Istället ska du vara dig själv och lita på att om du kör precis som vanligt, så kommer du att bli godkänd.

7. Fortsätt även om du ”misslyckas” med något

Om du gör ett misstag – eller en manöver som du är osäker på – under uppkörningen: glöm det så fort du kan och kör vidare efter bästa förmåga.

Om du fastnar på vad du gjort för fel är det lätt att du tappar fokus, vilket ofta leder till ännu fler fel.

Kom ihåg att marginella misstag sällan leder till att du blir kuggad.

Uppkörningen är ingen ”teknikuppvisning”. Du har råd att göra lite fel. Det är din totala kompetens som bilförare som kommer bedömas.

Comments are closed.