top

5 Tips för att ta körkort på ett säkert och effektivt sätt

5 tips för att ta körkort

Att ta körkort är att öppna upp dörren till ett liv med större möjligheter. I det här inlägget ger vi dig ett par viktiga tips på hur du tar körkort på ett säkert och kostnadseffektivt sätt.

1. Övningskör ofta (och kontinuerligt)

När du bestämt dig för att ta körkort är det bara att…ja, köra. Så ofta du kan.

Att övning ger färdighet är i allra högsta grad något som gäller övningskörning. Om du har möjlighet så övningskör flera gånger i veckan.

På så vis kommer du snabbt att bygga upp en vana bakom ratten och bli bekväm med att starta, växla, gasa, bromsa etc – dvs med de grundläggande körtekniker som är viktiga för att kunna hantera bilen på ett säkert sätt.

2. Träna med privat övningskörning

Det säkraste sättet att ta körkort på är att ta lektioner på en bilskola. Den andra sidan av myntet är att varje körlektioner kostar pengar.

En bra och lite mer sparsam metod är därför att köra mycket privat övningskörning och varva det med körlektioner.

På så vis kan körläraren ”korrigera” eventuella ovanor och misstag som en privat handlare kanske inte tänker på, samtidigt som du undviker allt för stora hål i plånboken.

Viktigt vad gäller privat övningskörning är att personen som du övningskör med är godkänd som handlare.

För att börja övningsköra privat behöver både du och den som ska vara handledare gå en så kallad handledarutbildning.

Du kan läsa mer om vår handlarutbildning i Stockholm på denna sida.

3. Var ödmjuk

Att bli riktigt bra på något tar tid. Det gäller även att köra bil.

Det spelar ingen roll vilken ”talang” du anser att du har. Ingenting kan ersätta att det krävs många timmar av praktisk bilkörning, reflektion och teori, för att bli en bra bilförare.

Hur många timmar som krävs för att gå mål på vägen mot körkortet är olika för alla.

Men du kan påverka både kvaliteten och tiden genom att hålla dig ödmjuk och verkligen lyssna på andra som har lång erfarenhet.

4. Börja med teorin direkt

Vi har alla olika erfarenheter av att ”plugga”. Och en betydande andel av alla som ska ta körkort tycker att teorin är den jobba delen.

Men även om du tillhör denna kategori, så är det bättre att ta tjuren vid hornen och börja med teorin och körkortsfrågor samtidigt som du börjar övningsköra.

Teorin kommer ju inte att bli lättare för att du skjuter på den. Att varva teori med praktik har också positiva effekter för din inlärning, och kan göra din väg till körkortet mer effektiv.

5. Innan uppkörningen – värm upp med en ”förkörning”.

Vi avslutar den här listan med en konkret, praktiskt tips för dagen med stort D – uppkörningen.

Att bli nervös inför uppkörningen är naturligt. Men det är förstås inte bra om nervositeten kommer påverka din förmåga att köra bil.

Ett bra sätt att få ordning på nerverna är därför att ”värma upp” men en stunds bilkörningen innan du ska köra upp. Här gäller det förstås att hålla en balans.

Det är bra att värma upp, men se till så att du inte kör så länge att du blir trött och ofokuserad. Typ 15-20 minuter brukar vara optimalt.

Comments are closed.